Doorgaan naar hoofdcontent

Blauwe maandag - Nicci French


Mijn zesde boek van 2018 was het eerste deel van de Frieda Klein serie van Nicci French, blauwe maandag. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit een boek van Nicci French had gelezen, dus ik ben vast een van de laatsten die aan deze serie begint. Van tevoren heb ik veel recensies en aanbevelingen gelezen van deze serie, dus ik dacht dat het een goed moment was om er ook eens aan te beginnen. En ik was aangenaam verrast!

Blauwe maandag gaat over Frieda Klein die een psychotherapeut is. Ze helpt patiënten met een diversiteit aan problemen. Op een dag ontvangt zij Alan Dekker op kantoor. Hij heeft angsten en droomt veel over kinderen. Wanneer Frieda Klein hierop door gaat vragen ontdekt ze een verband met een onlangs vermist kind. Ze benadert de politie die al langere tijd muurvast zit als het gaat om het onderzoek. 21 jaar geleden was er ook een meisje vermist en nooit terug gevonden.

Wanneer Frieda Klein meer aanknopingspunten ziet en ook door de politie wordt ingezet om met verdachten te praten. Heeft ze steeds meer het idee dat ze de politie kan helpen het vermiste jongetje te vinden. Ondertussen bespreekt ze de zaak met haar baas en een klusjesman die ze heeft ontmoet omdat hij door het plafond van haar kantoorpand kwam gevallen. Haar baas en de klusjesman geven haar adviezen of gaan met haar mee op ontdekkingstocht.

Door de inbreng van Frieda Klein wordt het jongetje uiteindelijk gevonden, maar speelt zich ook een gebeurtenis af die niemand voor ogen had gezien. Alan Dekker is er door de gesprekken met Frieda Klein achter gekomen dat hij een tweelingbroer heeft. Rond de tweelingbroer en Dekker spelen zich dingen af, die je soms een beetje had zien aankomen.

Wat ik zo leuk vind aan dit boek is dat het niet vanuit een rechercheur geschreven wordt, maar vanuit een psychotherapeut die toch heel anders naar een persoon of onderzoek kijkt. Het is verfrissend om zulk soort thriller te lezen, want de meeste thrillers worden vanuit het perspectief van de politie geschreven. Ik vond het leuk dat Klein uiteindelijk met de politie samen heeft gewerkt en dat zij uiteindelijk de doorbraak beleeft van het vermiste jongetje.

Het boek is goed leesbaar en lees lekker weg. De verhaallijn is soms wat voorspelbaar maar het heeft me meestal geboeid. Ik ben heel erg benieuwd naar de volgende delen van de serie, die ga ik natuurlijk allemaal lezen. En last but not least, ik kon weer een vinkje zetten in mijn Hebban Reading Challenge checklist, namelijk de categorie “eerste deel van een serie”, heb ik af mogen vinken. Ik geef dit boek 4 sterren, omdat ik hem zo verfrissend vond!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het Paradijs - Suzanne Vermeer

Mark Rozenboom is met zijn vriend Fedde naar Griekenland afgereisd om daar vluchtelingen te helpen. Hij leert daar een meisje genaamd Thera kennen waar hij hopeloos verliefd op wordt. Met zijn drieën besluiten ze een zeiltocht te gaan maken naar Corfu. Al snel heerst er tussen Mark en Fedde een vervelende sfeer vanwege het kleffe gedoe van Mark en Thera. Als Mark en Thera op een dag naar een eiland willen varen gaat Fedde niet mee. Mark en Thera krijgen ruzie met een aantal Griekse jongens. Vanaf dat moment wordt alles anders. Mark’s moeder Liza is in Nederland en hoort ondertussen al weken niets meer van Mark. Ze besluit om hem te gaan zoeken in Griekenland. Eenmaal op Griekenland aan gekomen te zijn wordt ze van het kastje naar de muur gestuurd bij de Griekse politie. Ze besluit een privédetective aan te nemen om de zoektocht naar Mark gemakkelijker te maken. Tijdens deze zoektocht wordt Liza ook nog eens aangereden. Op haar ziekbed krijgt ze echter een bericht van Mark dat hi

De Hongerspelen Triologie - Suzanne Collins

De Hongerspelen Trilogie - Suzanne Collins Alle 4 de films heb ik inmiddels gezien en ik vond het daarom een goede rede om ook alle boeken te lezen. De films vond ik stuk voor stuk erg boeiend en mooi gemaakt, dus wat mij betreft gaf dat hoge verwachtingen voor de boeken.  Er zijn 3 boeken gemaakt (duh zou je zeggen, het gaat namelijk over een triologie), die De Hongerspelen, Vlammen en Spotgaai heten. Ik heb nog nooit zo snel een triologie uitgelezen als deze. Vanaf de eerste pagina tot aan de laatste heb ik met heel veel plezier deze boeken gelezen. Natuurlijk wist ik al veel doordat ik de films gezien had, maar de boeken gaven mij ook veel meer details. Bij de films had ik soms moeite het verhaal te volgen, maar doordat er in de boeken veel meer details genoemd worden begreep ik het verhaal een stuk beter.  De Hongerspelen:  Wat ik fascinerend vond is hoe Katniss Everdeen neergezet werd als personage. Je leert haar in het eerste deel van het boek erg goed kennen. Je komt er

Het Puttertje - Donna Tartt

Het volgende boek die ik heb gelezen is Het Puttertje van Donna Tartt. Ik had nog nooit van deze schrijfster gehoord, maar ik had over dit boek verschillende recensies gelezen en het sprak me wel aan. Ik was vooral benieuwd naar de schrijfstijl van deze schrijfster, omdat ik daar in de recensies veel goede verhalen over heb gelezen. De schrijfstijl viel mij zeker niet tegen, maar ik schrok wel van het aantal pagina’s dat ik zou moeten lezen, dat is normaal niet echt mijn cup of tea. Het verhaal gaat over Theo Decker die bij een aanslag in een museum zijn moeder verliest. Theo overleeft de aanslag en neemt op aanraden van een ander slachtoffer een schilderij genaamd Het Puttertje mee. Vanaf dat moment is het schilderij de rode draad door het verhaal. Theo heeft nog een vader die een tijd voor de aanslag is vertrokken en niets meer van zich heeft laten horen. Daarom gaat Theo de eerste weken na de aanslag naar een jeugdvriend Andy en zijn familie. Wanneer zijn vader plotseling we